Yoga pentru un somn mai odihnitor
Mai bine de 33% din viata ne-o petrecem dormind, iar calitatea somnului se afla in stransa legatura cu calitatea vietii. Stresul si anxietatea ne tulbura somnul, iar aceste tulburari duc la probleme de concentrare, probleme de memoria, depresie, slabirea sistemului imunitar, crestere in greutate, imbatranire prematura, diabet ori chiar probleme cardiace.
Pentru a afla daca suferi de tulburari ale somnului, fa-ti urmatorul test simplu. Daca la cel putin 4 dintre cele 12 intrebari de mai jos vei raspunde cu "Da", atunci ai probleme cu somnul si trebuie sa gasesti rapid o solutie.
- Te trezesti simtindu-te obosit?
- Esti mai iritat decat de obicei?
- Adormi cu greutate?
- Te trezesti peste noapte in mod frecvent?
- Intampini dificultati la adormire dup ace te trezesti in timpul noptii?
- Dormi mai putin de 7-8 ore pe noapte?
- Ai inceput sa uiti lucruri pe care inainte le retineai (adrese, numere de telefon)?
- Inveti cu dificultate lucruri noi?
- Esti mai predispusa la raceli si infectii?
- Ai probleme de concentrare si faci eforturi pentru a-ti mentine atentia intr-un loc mai mult de 5 minute?
- Ai adesea vedere incetosata?
- Te simti obosit si adormit subit in timp ce faci diverse lucruri precum cititul, urmaritul unui film ori purtarea unei discutii?
Daca, in urma testului, constati ca ai, intr-adevar, tulburari ale somnului, ai putea incerca sa le rezolvi practicand yoga.
Studiile realizate in ultimii ani au dovedit ca exista o legatura intre yoga si somnul odihnitor. Aceasta practica hindusa este un remediu dovedit, printre altele, si pentru insomnie si neliniste.
Un studiu realizat de catre cercetatorii de la Spitalul Johns Hopkins din Baltimore, SUA, a urmarit, pe parcursul a 8 saptamani, o grupa de oameni care practicau yoga si una de oameni care nu practicau yoga. Pe parcursul celor 8 saptamani, practicantii de yoga si-au imbunatatit somnul, deci si calitatea vietii, considerabil.
Un alt studiu realizat in anul 2004 de catre specialistii de la Harvard a dovedit ca practica Kundalini Yoga imbunatateste calitatea somnului, dar trateaza si insomnia.
Cum sa tratezi insomnia cu ajutorul practicii yoga
Respiratia yoghina
Respiratia yoghina, cunoscuta si sub denumirea de respiratie abdominala sau diafragmatica, ajuta corpul sa se relaxeze si sa se pregateasca pentru somn. Asadar, practica aceasta respiratie seara, inainte de culcare. Respiratia abdominala este realizata, dupa cum sugereaza si numele, de muschii abdominali. Asadar, pentru a practica acest tip de respiratie, trebuie sa renunti sa folosesti partea superioara a aparatului respirator si sa te ajuti de zona abdominala. Atunci cand inspiri, umfla abdomenul, umplandu-l cu aer, iar cand expiri, trage-l in interior. Prelungeste inspirul si expirul cat de mult poti.
Respiratia abdominala nu numai ca imbunatateste calitatea somnului, insa scade si tensiunea arteriala, elibereaza serotonina, elimina radicalii liberi din organism si stimuleaza vascularizarea din cortexul frontal al creierului, ajutandu-te sa te concentrezi.
Meditatia
Meditatia are, de asemenea, un efect linistitor asupra organismului, avand capacitatea de a induce starea de somnolenta. Practica, inainte de culcare, cateva minute de meditatie. In timp ce meditezi, incearca sa respiri numai abdominal, pentru a potenta efectele meditatiei.
Asanele
Si unele asane (n.r. posturi specifice practicii yoga) au capacitatea de a induce somnul si de a relaxa organismul.